maanantai 30. tammikuuta 2012

Kulttuuriviikonloppu

27.-29.1.2012 vierailimme sekä Kansallisoopperassa että Viron vastaavassa ynnä Viru-hotellin kgb-museossa. Internet-sivulinkkien lisäksi kommentoin hektistä viikonloppua.

Kansallisoopperan baletin 90-vuotisgaalassa

Tummaan pukuun piti olla sonnustautunut juhlavassa balettimuistelussa ja -esityksessä. Kutsuvieraista tunnistin mm. Aira S.:n, Jorma U.:n ja aina sinipukuisen Kaarina S.:n. Kavalgadeja kymmenien vuosien takaisilla koreografioilla ja tunnetuimmilla kappaleilla nähtiin, mukana taidetanssina myös modernia tanssia. Mimiikka oli mielestäni tärkeä osa teoksia. Ja  klassiset tanssinumerot jotenkin muistuttivat taitoa vaativaa jäätanssia tai välillä jopa argentiinalaista tangoa.
Väliaikatarjoiluna kuului lipun hintaan lasi cavaa.
Koskettavimpina pidin Etydes ja Tuonelan joutsen musiikkiin tehtyjä rauhallisen ja henkeäsalpaavan kauniita esityksiä. Baletin 21 maasta olevat esiintyjät tervehtivät klipeissä kansallisbalettiamme omilla kielillään.
Su iltaan sijoitettuun TV1-ohjelmaan oli sijoitettu pe ja la kuvattuja otoksia, mutta 3 tunnin live-esityksemme oli laajempi. Se näkyy vielä helmikuun ajan netissä http://areena.yle.fi/video/1327928792223 . Myös HS C3:ssa oli 29.1. arvostelu esityksistä. Muuten YouTubessa näyttää olevan runsaasti Pas de deux ym. balettiotoksia. [] []

Julius Caesar Rahvusooperis Estonia -teatterissa

Händelin 3h 15min kestäneen musiikin jakoi kaksi väliaikaa. Koska kansallisoopperassa oli myös nyt vastaava, eri lavastuksin, puvustuksin ja näyttelyin sama barokkiooppera, vertailun tekeminen ilman että katsoo molemmat lienee mahdotonta. Hienoa ja vauhdikasta klassista musiikkia sisältänyt ooppera oli osin väsyttävääkin katsella, mutta elämys suomalaisten suunnittelemassa, pienessä Aleksanterin teatterin kaltaisessa, suomalaisen naisarkkitehdin suunnittelemassa, intiimissä oopperassa oli ainutlaatuinen. Tekstityksen katselu 4. riviltä päät kekallaan oli rasittavaa. Kapellimestari huitoi suurimman työn.
Sininen sali tauluineen ja tarjoiluineen soi toivotut virkistystuokiot seurassa.

Viru-hotellin KGB-museossa

Mielenkiinto kannustimena varasimme ajoissa su klo 10 suomenkielisen opastuksen. Eikä tarvinnut pettyä antiin koska lisäosina saimme pikakurssin sekä hotellin että Tallinnan historiaan. Kgb:hän terrorisoi kaupunkia, ja korkea näköalapaikka muistutti jotenkin hotelli Tornia sodan jälkeisessä Helsingissä. Selvisi mm. että Sofi Oksasen isä oli ollut hotellin rakennustöissä suomalaisena mukana.
Oppaan hauskoja kertomuksia täydensivät muistelut, joita kertoivat tällä käynnillä mukanakin olleet.
Suosittelen kaikille visiittiä tässä (ja myös miehitys)museossa. []

Laivamatkoilla seurueemme keskusteli mm. menneistä onnea onnettomuuksissa -kokemuksistaan mutta myös ajankohtaisista vaaliasioista. Teemoja oli:
-Vaivainen kaiken kokee ja kokenut kaiken tietää
-Karppajat ja hörppääjät
-Valitettavasti Espoon kaupunki on lakannut tukemasta otaniemeläistä yhdistystä, jonka  toimintaidea on: juodaan maailmasta kaikki viina pois turmelemasta nuorisoa.
-"Olen erilainen nuori"


Baletti
http://www.ooppera.fi/palvelut/lehdistopalvelut/lehdistotiedotteet/107/juhlivan_kansallisoopperan_monipuolinen_kausi_2011-2012
http://www.ooppera.fi/ohjelmisto/baletin_90-vuotisjuhlagaala/961?gclid=CKWi96yz960CFSgumAodBB_Gsg
http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/kulttuuri/kansallisbaletin-90-vuotisjuhlagaala
Ooppera
http://www.opera.ee/53952

KGB
http://www.iltasanomat.fi/matkat/virun-kgb-museo-aukeaa-tanaan/art-1288361733243.html
http://vironautti.ning.com/events/viru-hotelli-ja-kgb-museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti