torstai 18. elokuuta 2011

2008 - Sinin viimeinen kesä


18.8.11
Sinillä oli talvella -08 todettu vakava sairaus, jonka leikkaus- ja sytostaattihoito ynnä epävarmuus tulevaisuudesta tummensivat kesäämme. Rutiinit ja touhuaminen vaimensivat synkät ajatuksemme, mutta toivo säilyi melkein koko ajan sillä toistelimme itsellemme: ”kyllä HYKS osaa hommansa”. Mutta kohtalo olikin tyly - kesä osoittautui Sinin viimeiseksi. Siitä nyt seikkaperäisiä muistiinpanoja.

Viikko 22 oli Maran lomaviikko.  Sää oli koko viikon suosiollinen.
Ma käynnistimme Papulta lainatun auton, Kankkusen ja polkaisimme kohti Imatraa aamulla melko varhain.
Perillä olimme heti puolenpäivän jälkeen, sillä tällä matkalla ei syntynyt Kuusankoski-pysähdystä ja omat kahvi- ja ruokatauot eivät juuri syöneet matka-aikaa.
Päivähän oli hieman erikoinen: Sini täytti 60 vuotta ja vaikka päivää ei juhlittu, siirtyminen uudelle vuosikymmenelle tapahtui paikkakunnalla, jolla Sini syntyi 60 v. sitten. Hän saikin paljon onnitteluviestejä puhelimitse.
Mikkolan piha oli korkean heinikon vallassa. Keltaiset kullerot kurkistelivat kuistin ikkunan alta. Ja huh-huh, raivattavaa riittäisi!
Perinteistä tapaa noudattaen Mara haki mutukan pizzan. Naapurin Mara kävi kurkistamassa ja vesimittarimiehet asentamassa kaupungin varastossa talven olleen mittarin paikoilleen.
Sini oli jo kantanut tuuletetut vuodevaatteet yläkertaan, kun yk-uuni savutti olohuoneen savupirtiksi ja maakuusijat siirrettiin eli muutettiin alakerran alkoviin.

Ti. Loppukevään kuulas raikkaus virkisti mieliä, kirsikat ja kriikunat kukkivat omenoiden aloitellessa. Verannan ikkunanvieruskullerot kaivettiin esiin heinätuppojen seasta. Sireenien kukinta jäi myöhäisempään ajankohtaan.
Saimme yllätysvieraita Turusta. Tuomolat Puppe-koirineen olivat palailemassa pohjoisesta Juvan kautta ja viivähtivät hetken luonamme.
Naapurit kutsuivat päiväkahville. Paikalla oli myös kakuntekijä Inkku. Marat laittoivat Lappeentien poikien kutsuja ja Mara V. jakeli niitä polkupyörällä.
Maran ollessa kauppareissulla A. Aimo ilmestyi pihaan Sinin suureksi hämmästykseksi. Uskollisesti hän jaksoi odottaa Maraa, joka oli tavannut Timo M:n, ja kun ei kuulunut, pyöräili tiehensä.

Ke Mara muokkasi peltopalstoja ja lannoitti ja kylvi sipuleita. Sahasi sireeniä.
Seija oli kutsuttu kylään illansuussa ja hän tulikin lahjoilla lastattuna vaikkei ollut tarkoitus, juhlimaan syntymäpäiviä. Toi kauniin kukka-asetelman, ruisleivän ja kauniin Tiffany lasikärpäsen, joka sai nimeksi Seija järjestyksessä II.
Ajelimme Kankkusella maalaismaisemakierroksen, kurvasimme ekaopinahjon - Meltolan kansakoulun - pihalle, ja kävimme toteamassa sen mitä oli jäljellä Kärpästen koulutien varrelta. Vielä kiepaisimme Mellonmäen juurelle, mäelle emme kuitenkaan ponnistautuneet.
Sitten olikin jo kakkukahvien aika. Naapureita ei saatu heti kiinni, mutta he ilmoittautuivat, kun Seija oli jo lähdöllä ja toivat Inkunkin mukaan kahville. Mara vei Maran saunaan, naiset juttelivat sillä aikaa naisten asioita Mikkolan yläkerrassa.

To-päivä alkoi rauhallisesti aamukävelyllä Linjanmetsässä, joka oli täynnä linnunlaulua ja tuoksui. Päivästä ei kuitenkaan tullut rauhallista. A. Aimo kävi tarisemassa Maran kanssa ja hänen lähdettyä ilmestyi Eeva extempore. Illansuussa kävimme hakemassa Seijalta 4 pinnatuolia. Valkoiset tuolit sopivat kuin valetut Katin pöydän kanssa. Ruokailimme ulkona.

Pe kävimme autolla kullerolehdossa ja Mellonmäen juuressa. Päivän puhelintrafiikki oli epätavallisen suuri: mm. Timo K., Marjukka ja Merja-pikkuserkku soittivat.

La. Sini oli yöllä haistavinaan tunkkaista mudan tai homeen hajua (nukuimme siis edelleen alakerran alkovissa). Makuusijat muutettiin kiireellä yläkertaan. Päivällä saimme iloksemme yllätysvieraina Leenan ja Matin. Maran pariloimat kesän ensimmäiset muikut nautittiin vesi kielellä.

Su. Linjanmetsä veti taas puoleensa aamukävelylle.  Iltapäivällä olimme Tainionkosken kirkossa. Maisa oli suositellut 3 kuoron yhteistä Frikol-messua. Kävimme hautausmaalla. Tavattiin A. Aimo SiWan edessä. Sitten soitti Anneliserkku. Selvisi sekin, miksi olimme tehneet tullessa Kuusankoskelta oharin: olimme soittaneet arkena ”su-kännykkään”.

Ma. Lomaviikko suhahti nopeasti. Pukaron Paronista hankittu karjalan neito vietiin naapurille hoitoon odottamaan seuraavaa paluutamme Imatralle.

Loppu kesäkuu meni Sinillä sytostaattihoidoissa ja Maralla viime työviikkoina ja sydäntutkimuksissa.

To. Pukarosta auringonkukka ja kirsikoita tuliaisiksi Anneli N:lle. Mikkolan ovi auki, Leena ja Matti olivat käyneet 3 h aikaisemmin. Lahja soitti ja kutsui 3.8. 80-vuotispäivilleen. Naapurit toivat rahkapiirakan ja mansikoita sekä karjalan neidon oljamista. Olimme kukkiaan katsomassa.

Pe. Sini pyydysti siivoojaa Tuuppareista kuten viime kesänä ja perusteli Hesarille suosituimmaksi valitsemaansa patsasta:
”omakaupunki@hs.fi
Hyvä HS:n toimitus,
Alla perustelut suosikkipatsaaksi:
Nuorena asuin Töölössä, ja kävelylenkkini veivät minut usein Sibelius-puistoon Kalevala-aiheisen patsaan ääreen. Kyseessä on Aarre Aaltosen Ilmatar ja sotka, joka kuvaa maailman syntyä niin kuin se on esitetty Kalevalan alussa. Teoksen voimakas liike, elävät ja harmoniset muodot sekä raju eroottisuus puhuttelevat minua yhä tänäkin päivänä. Lisäksi patsaan sijainti on oivallinen lehtevässä Sibelius-puistossa, entisessä lammashaassa niin kuin olen kuullut kerrottavan. Patsas näkyy Mechelininkadulle ja seurustelee sympaattisesti lähinaapurinsa, kadun toisella puolella olevan Sibelius-monumentin kanssa.”
Naapurin Mara leikkasi Mikkolan nurmikkoa. Prisman kosteasta päästä hain viiniä.

La torilla jättitomaatit, Kirsti R. tavattiin. Valtioneuvos puolisoineen Imatran torilla kalakaupan muikkujonossa. Ekat mansikat pakastimeen. M. sai ekat linjanmetsän mustikat. Klo 14 Helena Kopran siunaus Karhumäessä. Seija kävi.

Su. Mara venäytti selkänsä Antti I. ja Pirjo kävivät. Muikkuparila.

Ma. Lahja perui päivänsä. Sini sai siivoojan osuuskunta Siivouksen Vuoksesta.
Makkaraa. Mara makasi.

Ti. Raisa siivosi ja pesi ikkunat yk ja ak, kuistin, kylpyh., eteisen 2 tuntia. Pyttipannua.

Ke. Torilla, timo-perunoita. Eeva, Leena ja Matti & nuoret kylässä. Mara N:lla näyttämässä kuvia ja videoita. Hs-toimittaja kysyi lupaa siteerata Sinin patsasarviointia.

To. Kaija V. kylässä, toi mansikoita (oma rasia MOLEMMILLE), perunoita ja kukkia, kahvittelimme ulkona. Mara koskinäytöstä ja uutta Nightwishin musiikkia videoimassa.

Pe. Sinin kommentti patsaasta HS:ssa kaupunki-palstalla. Pyykinpesuponnistus, Sylvin kone brakasi kaput, mut pyykit kuivui linkoamatta. Dressmannista Sini osti Maralle farkkuja ja sukkia. Hyvä myyjä oli ”Ire” eli Riikka*.

La. Torilta timoja ja muikkuja. Seijan luona täytekakkukahvilla. Paikalla myös nimpparisankari Sari, mies Jani sekä kissat Pörri ja Sissi. Uimassa Ukonlinnassa Mara ja Seija kastuivat. Mikkolan terassilla cavalla, mehulla ja voileivillä. Parilointia. Hieno, aurinkoinen, lämmin, tuuleton päivä!

Su. Sadetta, ei päässyt ulos aamusta alkaenkaan.

Ma. Karhumäen hautuumaalle kukkia Mikkolasta. Ilmoittautumisyritys Valtsuun: Niina K. ottaa vasta 11.8. alkaen ilmoittautumisia.

Ti. paikkojen sulkeminen (vedet, sähköt, lukot, hanuri naapuriin,…). pakkaus ja ajo 11-15 Kankkusella Hesaan. Mara palautti Kankkusen matinkyläläisille, jotka olivat vielä paluumatkalla Kööpenhaminasta.

28.7.-7.8. Yksin junalla ja taxilla Mikkolaan.
Linjanmetsästä kanttarelleja ja mustikoita. Kirjastossa meilaamassa. N:lla lauluilta (altot ja tenorit) "mansikkamehulla".
Torilta muikkuja, kaalia ja mansikoiden (Hickory) pakastus. Eevan kaa Buterilla kaljalla. Vatukossa Lasosen tontilla. Nokkosperhosen kuvaamista. Maskun lepolassen katsastus ja kirjastossa käynti. Varpasaaressa uimassa, 18 asteinen vesi. Muikkujen parilointi + perunoita.

Pe auringonpimennys. Auto Hatakalla Yaris-04:a katsomassa. Hanurilla 50-luvun iskelmien harjoittelua. Eurovision Dance Contest. Torilla Uosukaiset, muikkuja, Timo-perunoita, luomumunia, mansikoita ja herneitä. Mustien viinimarjojen poiminta. Tine ja A. Aimo kävivät. Pekka soitti: ristiäisilmoitus HS:ssa. Lahja perui vielä 80-v päivänsä. Niina K. sopi tapaamisesta. Eekoo Autossa Micra-06:a katsomassa. Pyttipannua. Naapuriin viesti, että Eeva tuo kaapin. Seijalle atk-neuvoja antamassa. Marjanpoimintaa. Nokia E61 osto M. Maximovilta Mäccarillä. Kellarin siivooja ja takaiskuventtiilin asentajat takuutöissä.
Hanna tuli, mutukan frutti di mare -perhepizzan haku. Micrasta koeajo ja esisopimus. Martinassa juhlacavat. Koskinäytös Nightwishin musiikilla. Micran haku ja pakkaus. Hannan kaa Alppiruusun kautta Kallioon ja Albertinkadulle.

13.-25.8. Nissellä Sinin kaa Käyrälammen kautta Imatralle.
Mutukan qvatrostacione-pizza. Mara N. kävi ja sai vodkapullon. Siwassa. Linjanmetsästä sieniä ja vattuja, mustikoita löytyi. Prismassa. EeKoo-autosta lohkolämmitysjohto. Apteekissa. DNA-pakettipatistusta. Kävelyllä kulmilla. Pe vattuja Lasosen tontilta. Meltolan pyöräreitillä. Vuoksenniskan tori, kirjasto, alko. Mustien viinimarjojen poimintaa. Gaspazzon valmistusta, ryynimakkaroita. N:t cavalla ja gaspazzolla. Puolukkapyreetä ja Maisan torttuja. Valkoviinikanaa. Lauluilta klo 22:een.
Torilta ahvenia. Jysk’istä Torino-tuoli 20 €. Seijalla savumuikkulounas. Mustien viinimarjojen, kirsikoiden poimintaa. Ahven-kukkaalipaistos. 3 ristin kirkossa Sonus Borealis-konsertti, videointia ja Sini osti levynkin.
Mellonmäellä ukkossade yllätti. Eeva kävi. Tonnikalalasagne. Koskinäytöstä ei enää ollut (15.8. ollut viimeinen). Vuoksen rantaa Mellonlahdelle vattuja syöden.
Viime mustaviinimarjat pensaista. Puupääkaupasta karjalanpaistia (Resepti Reetta ohje mukaan). Sini 17:09 junalla (joka myöhässä) Hesaan verikokeeseen.
Torilta muikkuja pariloitavax, Linjanmäeltä sieniä. Matti ja Leena toi limppuja, suositus Kelan kuntoutuksesta. Tv:stä Rome, AlGore, Hovimäki, geenimanipulaatiosta.
Meilausta. Kellarin lämmitin seinään. Posliinipytyt pirstaleiksi saunan eteen. Hanna soitti Agricolankadusta, jota jo katellut Mian kaa. Serkkupoika Jussi A. kävi. Seppo A:n juhlapäivät olisivat pe 12.9. Hanuriharjoittelua. Viiniä.
Imatra-päivänä la 23.8. Koskenpartaalla, Martinassa videointia, cideriä. Torilta muikkuja. Katutanssit. V-niskan laulajat, koskinäytös, karaoke. Uutisvuoksessa juttu.

Linjalla, vattuja poimien. Väisänen piiputteli.
Mikon syntymästä 100 v. Levyjen palautus kirjastoon. Naapurille poissa-ilmoittautuminen. Lahja ei vastannut, Vuokolla ja Lassella Hollolassa.

6.-16.9. La junalla vaunu 2 paikat 31 ja 32.
Kolme läppäriä samassa pisteessä. 10e:n taxilla Mikkolaan, mutukkapizza ja ruokailu pihalla. Mara N. kävi kuukkeloimassa, iltakävelyllä.
Kahvia, iskelmäradiota, HS:n lukua. AP-kävelyllä. Omenien säilömistä. Seija kävi läppärinsä kaa, oltiin saattamassa.
Linjanmetsässä ”timantti”-seittejä, puolukka-mustikka-kanttarelleja. Siwasta kortteja, muumioruokaa. Sini raivasi tupakkakukkia. Nokkos-, sitruuna- ja neitoperhoja. Kriikunoita talteen. Loput sipulit maasta. Lenkki siltojen yli. Soitto Kaarina H:lle.
Pihalla nokkos-, sitruuna- ja neitoperhoja. Sini näki suruvaipan. Euromarketissa, Maran kortti osastolle postiin. Sini keräsi roskia, Mara kriikunoita. A. Aimo kävi, iltakävelyllä parakkikoululla, nähtiin musta kissa.
Torilta muikkuja, perunoita, porkkanoita, nauriita. Kylmä tuuli. A. Aimo uuninmuurauksessa, sai konjakkipullon. Neitoperhoja sisällä. Viiniä, muikunparilointi. Kävelylenkki, Minimani.
Orava näkyi. Pyöräily kautta Vuoksenranta ja Paajala. Pekkapuupääkaupasta raidalliset  sormikkaat. Timo M:n tapaaminen. Pihatöitä. N:lla kuhasopalla. He videoita katsomassa ja toivat savukalaa.
Aamukävelyllä Linjoilla, mustikoita ja puolukoita. Sini organisoi Mikkolan kaappien tavarat uusiks. Tieto että Oskari + nukutettu (nyyh). Iltakävelyllä.
La torilta ahvenia. Kultapallojen siirto Lasosen tontilta, maan kääntöä. Iltakävely ja pyöräily.
Aamiasmetsämustikoita, Reijo soitti. Pyörällä Kullerometsään. Seijalla kahvilla  (kultapalloja ja luumuja). Matti soitti. Saareksiinmäen rentukkaoja.
Matti ja Leena kahvilla, toivat Malmstenin nuottikirjan. Karjalanpaistia. Kävelyllä Almankadulla.
Pyörällä Mellonmäen ympäri: tikka ja puolukat. Kriikunoiden keittoa. A. Aimo kävi. N. taxina 17:09-junalle.

7.-14.10. Bensaa Taavetin Somerharjulta 'a 1,43.  Kusetti 8*/pv (kylmä syynä).
Ke torilta kanervia ja puolukoita. Kuurin kynnysaukon peittoonlaudoitus. Sinillä syövän merkkiaineita yli 2000. N:lla sauna ja DVD-videoita näytin.
Junaliikennekaaos, Sini Imatralle 1,5 h myöhässä, vastassa, perhepizzaa. Pahvien, lehtien ja oksien polttelua. Iltakävelyllä Alho-Liisanpuisto.
Prismasta norjanlohta, Euromarketista muikkuja. Omenasosetta ja parilointia. Iltakävelyllä Lampisten lähellä tapasimme A. Aimon.
La-päivä sateinen ja oli sovittu lähteä Kaijalaan Puumalaan. Hän tarjosi taas herkullisen kalamenyyn: sienikeitolla alkoi, sitten lohta eri muodossa ja mm. suppilovahveropihvejä. Rouskut olivat seuranneet Renollaan.
Seijan kanssa Ahola-ajelu: Myllymäki, Joutsenon kirkko, Hinkanranta ja Jänölän lava. Mikkolassa karjalanpaistia ja kukkakaalimuusia punaviinillä. Kuutamokävelyllä, Siwan roskiksella kissa.
Kävelyllä Meltolantiellä: paljon kukkia, 2 kissaa, mustikoita vielä linjalla. Lahjuksia N:ille.
Sinin syöpämerkkiaineet yli 4000. Kosken kirjasto lakkautetaan vuodenvaihteessa. Ajo suoraan Turkuun, kun Lahja Lahdessa ei taaskaan vastannut puhelimeen.

3.-10.11. Ma ajo Mikkolaan, pysähdykset Hesan jälkeen Lahdessa. Lahja ei vastannut. +6 astetta lämmintä ulkona ja sisällä. Naapurissa glögiä.
Handsfree-laite Hatakalta. Matti soitti (B-lausunto, laulajia pe:ksi, he 3 vrk Valtsussa, tilattu jo kesällä). Prismasta tuoretiskiltä ja kosteasta päästä luomuvalkkaria. Glögiä.
Linjan metsästä puolukoita ja 50 kanttarellia. N. Svetossa, siellä bensa 83 snt/l. Sinin merkkianeet jo yli 12000, uusi hoitosuunnitelma. Pyöräilyä Mellonlahdelle. Puukiipijä.
LIDLissä myös N. Maan kääntöä, Pekka ja Mattsson soittivat, meili Ekille. A. Aimosta ei havaintoa.
Uunilämmitys alakerrassa onnistui, lämpö sähköbattereiden kanssa +20:een. Kirjastossa. Kävin lunastamassa 3 lippua Valtsun illallisille.
IYL:n bileet:  Oltiin Imatralla pe 7.11. (eräät, eli Maisa, Eeva, Pike ja Tommi jo Kessin lauluissakin 18:lta) mut mä vasta Eevan kutsumana vanhan ajan konvissa 19-. Videoin sieltä ohjelmaa puolisen tuntia. Pentti Falk, Timo Forssman ja Liisa Teräslahti olivat pääesittäjät.
La sitten tulivat kylään meille Pekka (ja Tine Pohjolankadulle) ja alkoi pitkä päivä. Aluksi syötiin Koulukatu 2:ssa lohikeittoa ja juteltiin monien tutuilta näyttäneiden kaa: mm. Anttikosken veljekset (lupas viedä terveiset T. Alholle), Romanit, Liisa, …
Sitäkin videoin, kun Pekka oli tehnyt plakaatin ja ojensimme sen vastaanottokomitealle (rehtori + airut + Ilkka). Alkoi IYL 100v pääjuhla, jonka ohjelmalehtinen tähän liitteeksi. Salissa oli n. 500 vierasta. Meidän aikaisista opettajista tuttuja näkyi vain englannin ope Aune Paarma (jo 91 vuotias ja poikansa Tapion saattamana) ja kuvaamataidon ope Hiltula (joka oli nainut oppilaansa).
Luokkatapaamisia kakkukahvien jälkeen Koulukatu 2:n luokassa 138.
Valtionhotellin juhlaillallisille osallistuimme 360 muun kera, Hytösen orkesteri soitti ja salit olivat täynnä. Mikkolan avain oli kateissa mutta löytyi pöydän alta. Jatkoilla 2:een yökerho Lifessä (Mustonen, Venhola, Hämäläinen,…). Saatettiin Pekan kanssa M. Juntunen Lappeentie 26:en.
Su pojilla oli kiire isänpäiville Hesaan takaisin enkä enää ehtinyt kirkkomessuun ja -kahville.

Ma tulivat vesimittarin talvisäilöön hakijat, laskin vedet pois ja käänsin lämmöt minimille. Mikkola jäi talviuneen, N:t vilkuttivat ikkunasta. Ajo Turkuun Lahden kautta, Lahjalla ja Hesassa Hannalla poiketen (Sinillä oli meno buukattuna työtoverille, jolla kissa).  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti